NIJE SKUPO NAPRAVITI NAJZDRAVIJI HLEB

hleb

Naše zdravlje je naše najveće blago dato nam - i osnova je za sve što želimo da postignemo u životu. Zdravlje je početna tačka za sreću.

Gde god da živimo, možemo izvući najbolje za nas ako jedemo hranu koja se uzgaja tu gde živimo.
Zato je dobro jesti sezonsko voće i povrće.

Tokom cele godine, jedna je svakodnevna konstanta, a to je hleb. Današnji hleb se pravi od belog, rafinisanog brašna. Rafinisano znači prečišćeno. Ali prečišćeno od čega? Od vlakana i svih korisnih hranjivih materija koje sadrži zrno žitarice od koje može da se napravi hleb. Rafinisano, belo brašno je sama energija. Sadrži samo kalorije i nikakvu hranjivu vrednost.

Ovde leži ključna razlika u tome što je ljudima pre manje od 100 godina hleb bio osnovna hrana a sada je to nemoguće, jer nam današnji, najčešće korišćeni, beli hleb nudi samo prazne kalorije.
Ako ste spremni da utičete na sopstveno zdravlje, možete sami praviti sebi zdravi hleb. To je najsigurniji način da znate da ćete pojesti baš hleb od integralnog brašna.
Nije skupo napraviti ukusan, a pre svega zdrav hleb, kakav u prodaji može koštati i do 10 puta više nego da ga sami spremite. Pri tome, sami utičete na sastojke koje dodajete. Tu dolazi do izražaja vaša kreativnost - kako ukusima navesti svoje najbliže da se zdravo hrane.

Primer kako napraviti najzdraviji hleb, koji ne postoji u prodaji a jeftin je, jeste:

-oko 250ml vode
-malo šećera i soli
-pola kockice svežeg kvasca
-šoljica ulja
-malo kurkume i bibera
-po kašiku ili dve semenki koje imate (susam, lan, mleveni lan, oljušteno seme bundeve ili suncokreta, kim...) - pustite mašti na volju i udovoljite svojim željama
-kašiku ili dve ovsenih, ražanih ili pšeničnih pahuljica
-oko 250g nekog integralnog brašna (pšeničnog, ražanog, heljdinog..., ili pomešajte ono šta imate)

Ono šta imate, to stavite u svoj hleb.

Postupak:

Rastopite kvasac u vodi koju ste dodali malo šećera. Zatim dodajte so, ulje, kurkumu sa malo bibera, pahuljice, semenke i na kraju brašno. Mešajte kašikom. Testo treba da bude ređe i lepljivo da bi hleb, kada se ispeče bio mekši.

hleb

Kada umesite testo, pokrijte posudu pamučnom krpom i pustite da malo naraste. Zatim prebacite u podmazanu posudu, zagladite masu mokrom ili nauljenom rukom. Neka odstoji dok se zagreje rerna. Pecite kao i svaki drugi hleb, na oko 180°C 20-ak minuta, zavisno od šporeta.

Bilo kakvo testo da pečete u rerni, znak da je gotovo ili da je pečenje blizu kraja jeste taj da ivice počnu same da se odvajaju od zida suda (pod uslovom da je sud u kom pečete podmazan).

Hleb izvadite iz posude, vruć prevrnite i kucnite prstom sa donje strane. Ako je korica tvrda, to je znak da je pečen.

hleb

Ovakav hleb je bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i proteinima. Pre svega, sadrži složene ugljene hidrate koji se postepeno, dugo vare i daju duže osećaj sitosti. Vlakna su veoma važna jer ublažavaju skokove insulina u krvi - ublažavaju tegobe kod šećerne bolesti, snižavaju holesterol u krvi i čiste creva i upijaju otrovne materije. Tako olakšavaju rad jetre i popravljaju opšte zdravstveno stanje organizma. Imaju antikancer delovanje i ublažavaju zatvor i probleme sa hemoroidima.

Ovo je samo deo dobrih uticaja koje ovakva hrana ima na poboljšanje zdravlja.

Ukoliko nemate vremena, pronađite pekaru gde ćete biti potpuno sigurni da kupujete baš onakav hleb kakav želite.
Najsigurniji način da proverite šta je to što vam nude, jeste da umesite svoj hleb od integralnog brašna. Kada sami vidite kakva je struktura takvog hleba, znaćete iz sopstvenog iskustva gde možete da nabavite kvalitetne proizvode.