INDUSTRIJSKA KONOPLJA I MOGUĆNOSTI NJENE UPOTREBE

konoplja

Industrijska konoplja se drugačije uzgaja u odnosu na marihuanu – u visinu, ne u širinu – jer je fokus na proizvodnji što duže stabljike.Po ovim osobinama, konoplja dosta sliči bambusu. Stabljika konoplje sadrži vlakna i drvenasto jezgro pa se može koristiti na različite načine, čak i za izradu stolarije.
Konoplja i marihuana se bitno razlikuju i po uslovima gajenja. Dok se konoplja može uzgajati skoro bilo gde, za marihuanu je neophodno da se uzgaja u toplim i vlažnim područjima. Konoplja se najbolje uzgaja na poljima koja su dobra za uzgajanje kukuruza.

Konoplja može biti bogat izvor sirovine u potrebnih za izgradnju kuća, proizvodnju goriva, hrane, lekovitih proizvoda… Vlakna konoplje se mogu koristiti u proizvodnji čvršćeg i kvalitetnijeg papira, nego što je to slučaj sa današnjim koji se dobija od drveta. Na taj način konoplja može da sačuva šume. Ako se tome doda činjenica da za jedno odraslo drvo je potrebno oko 20 godina za porast, a biljci konoplje samo nekoliko meseci, računica je vise nego jasna. Prve papirne pare su štampane na papiru od konoplje.

Konoplja sadrži biljna vlakna koja se mogu koristiti ne samo za proizvodnju grube radne odeće kao što je to bio slučaj sa originalnim teksas ili džins platnom, već i za jedra, platna za slikanje, itd. Kada se biljke sade gušće, vlakna postaju kraća I finija što omogućava proizvodnju finijih tkanina od konoplje. Najvažnije je to da odeća od prirodnih materijala koja ne ispušta razne otrovne hemikalije koje kroz kožu prodiru u telo i na taj način truju i izazivaju bolesti.


Vlakna konoplje mogu biti upotrebljena i u građevinarstvu. Ako se pomešaju sa sa vodom i krečom, nastaje veoma čvrst i lak prirodni cement koji ne samo da ima odlične vezivne osobine, već i pokazuje veći nivo savitljivosti od običnog betona. Ova osobina može biti od ključnog značaja u izgradnji na trusnim područjima.

Henri Ford je 1941. Godine napravio auto u potpunosti od “konopljine plastike” koji je išao na konopljino gorivo. Konopljino ulje, koje se dobija presovanjem semena može imati veliki broj različitih upotreba. Može se polimerizovati i koristiti za dobijanje materijala sličnog plastici, visoke izdržljivosti ali potpuno prirodnog i biorazgradljivog, koji može da zameni u potpunosti plastiku koja se danas koristi.
U auto industriji plastika od konoplje nalazi primenu za izradu lakih materijala koji imaju sposobnost apsorbovanja udaraca a koji su u isto vreme potpuno ekološki.

Zahvaljujući velikoj količini biomase, konoplja se može koristiti za proizvodnju etanola, koji je najbolji oblik bio alternative benzinu ili dizelu i ne zagađuje vazduh.

Gajenje konoplje na oko 10% poljoprivrednih površina bi moglo da zadovolji potrebe za energijom u Srbiji. Konoplja je najveći proizvođač bio mase na našoj planeti jer može da da 10 tona po hektaru za samo 4 meseca.

Ova bio masa može da se koristi i za proizvodnju metana i metanola, goriva čija se cena koštanja proizvodenje izjednačava sa proizvodnjom nafte, uz činjenicu da su proizvodi konoplje mnogo bolji za okolinu. Od konoplje se dobija 10 puta vise metanola nego od kukuruza.


Konopljino gorivo prilikom sagorevanja ne zagađuje vazduh. Nafta pri sagorevanju proizvodi kisele kiše zbog izbacivanja sumpora u vazduh. Konopljino gorivo ne doprinosi globalnom zagrevanju.
Konopljino ulje je veoma visokog kvaliteta i koristi se u industriji boja, mastila i lakova.

 

hemp