SEME SUNCOKRETA

SUNCOKRET

Danas je veoma popularno pa i poželjno imati lako dostupne dodatke ishrani koji će sadržati veliki broj potrebnih vitamina i minerala. Takvi izvori su nam dostupni u vidu različitih orašastih plodova i semena.
Seme suncokreta nudi bogat sadržaj minerala i vitamina, naročito vitamina B1 i B6, koji su neophodni za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema. Takođe sadrži vitamin B3 koji učestvuje u regulisanju nivoa holesterola u krvi i snižava nivo triglicerida. Folna kiselina, takođe iz grupe vitamina B kompleksa sadržanih u semenu suncokreta, neophodan je za pravilan razvoj ploda i neophodan je u telu u dovoljnoj količini pre i tokom trudnoće. Smatra se da folna kiselina štiti od kancera creva i pankreasa.
Holin, vitamin B8 je takođe prisutan u ovom semenu. Ovaj vitamin se nalazi u majčinom mleku, neophodan je za pravilan razvoj mozga kod novorođenčadi, a postoje i studije koje pokazuju da je efikasan antikancer sastojak.
Seme suncokreta je bogato vitaminom E, zbog čega, na prvom mestu, može biti zaslužno za lep i zdrav izgled kože.
Seme suncokreta je izuzetno bogato magnezijumom koji štiti od osteoporoze i čuva zglobove.
Mangan i fosfor su prisutni takođe; mangan ima snažna antioksidativna svojstva a fosfor je neophodan za pravilan razvoj kostiju i zuba i za varenje.
Kalijum balansira telesne tečnosti a cink jača imunitet.
Seme suncokreta sadrži i linoleinsku kiselinu koja je neophodna za održavanje optimalnog kardiovaskularnog zdravlja.
Takođe je bogato biljnim vlaknima, zbog čega predstavlja veoma efikasno sredstvo protiv zatvora, za gubitak telesne mase, čišćenje creva (a samim tim i lepši ten).
Seme suncokreta ima i nizak glikemijski indeks, što znači da nije jako kalorično i da ga mogu uzimati osobe sa povišenim nivoom šećera u krvi. Naravno, umerenost je ključ zdravlja.
Postoje podaci da je prah i tinktura dobijena od praha semena suncokreta kuvanjem koristila u narodnoj medicini za tretiranje bronhitisa, laringitisa i gripa i prehlade.
Sve u svemu, seme suncokreta predstavlja izuzetno zdrav dodatak ishrani, koji zbog visokog sadržaja različitih zdravih materija, predstavlja prirodni vitamisko-mineralni kompleks.
Prema svom sastavu, 100g semena suncokreta zadovoljiće (u proseku)  dnevne potrebe za:
-folnom kiselinom 57%
-niacinom 52%
-vitaminom B6 103%
-vitaminom B1 123%
-vitaminom E 234%
-bakrom 200%
-gvožđem 63%
-magnezijumom 81%
-manganom 85%
-selenom 96%
-cinkom 45%

Možete i jednostavno posuti po jelu – bilo šta da jedete. Svakako, najjača iskorišćenost hranjivih sastojaka biće ako na prazan stomak, na početku dana uzimate seme suncokreta uz voće, povrće ili smuti koji ćete napraviti od onoga što imate.

suncokret


Nije teško hraniti se zdravo. A nije ni skupo.

suncokret